Dreseaza-ti creierul – Cum sa realizezi ceea ce iti propui

Din start menționez că articolul e preluat de pe un site pe care îl voi afișa la sfîrșit.

Nu am timp, nu pot, e prea cald, e prea frig, la vară, la iarnă, săptămâna viitoare, e greu, ce or să zică ceilalţi, nu am fost făcut pentru asta, nu sunt eu de nasul ei, nu am bani, nu ştiu cum, mai aştept puţin, sunt prea slab, sunt prea gras, sunt prea încet, mă doare capul, e periculos, e departe, am lucruri mai bune de făcut…

Să continui?

Nu e nevoie să continui eu pentru că o faci tu.

O faci în fiecare zi, în fiecare minut şi în fiecare secundă. Când vine vorba de tine, tu eşti cel mai bun la a găsi scuze pentru care să nu faci un lucru care este greu sau incomod de făcut. Eşti în stare să găseşti de fiecare dată 100 de motive pentru care să NU faci ceea ce ţi-ai propus. Între noi fie vorba, habar n-am de ce naiba îţi mai propui lucrurile respective, dar mă rog, nimeni nu s-a născut învăţat.

Dacă acum îndrăzneşti să îmi spui că tu faci mereu ce ţi-ai propus, bravo ţie, tot respectul. Dar în secunda doi, pregăteşte-te să îţi iei un pumn în moacă pentru că nu îmi place să fiu minţit.

De fapt nu.

Un pumn e prea puţin, hai să schimbăm pumnul cu o sticlă de bere spartă în creştetul capului pentru că aşa e mai Tipic Masculin. Ca să nu zici că sunt prea dur, te las pe tine să alegi marca berii.

Te-ai mai înveselit puţin? Ar fi şi cazul, pentru că urmează să te învăţ cum funcţionează scuzele si ce ai de facut pentru a controla acest soft stricat pe care rulează creierul.

De vreo şapte-opt ani încoace m-am lămurit cu cât de mult lucrează creierul în favoarea noastră. Nu zic că e mereu împotriva noastră, dar zic că se poate dovedi a fi cel mai mare inamic, dar şi cel mai mare aliat atunci când vine vorba de succes sau atingerea obiectivelor personale.

Prin urmare, datoria ta de bărbat este să înveţi să îţi dresezi creierul astfel încât să îţi asculte fiecare comanda fără să mârâie, zgârie sau muşte exact ca un tigru feroce, dar docil.

De ce apar scuzele in viata noastra?

Scuzele sunt de fapt minciuni pe care ni le spunem nouă înşine pentru a evita adevăruri usturătoare. Sunt o tactică de evitare care ne ajută să ne dăm o explicaţie pentru limitările proprii. Este motivul pe care îl găseşti pentru că nu ai job-ul sau afacerea pe care ţi-o doreşti, pentru care nu te antrenezi aşa cum ar trebui, sau pentru că nu ai curajul să o inviţi în oraş pe femeia care îţi place.

În loc să ne admitem inferioritatea şi să luăm repede nişte măsuri pentru a remedia situaţia, dăm vina pe lumea din jurul nostru, pe ceva exterior nouă. Trăieşti în România şi e greu să faci afaceri pe timp de criză, nu au program de weekend la sală, nu ai suficienţi bani sau te gândeşti că femeia la care visezi are deja un iubit.

Atâta timp cât te mulţumeşti cu scuzele închipuite de tine, nu vei reuşi să te ridici niciodată deasupra lor ca să nu mai spun că vei eşua lamentabil în a-ţi atinge obiectivul propus.

Este adevărat că uneori există circumstanţe care te pot pune într-o poziţie mai puţin favorabilă. Dar decizia este a ta şi numai tu poţi alege dacă treci sau nu peste aceste obstacole.

Scuzele îi fac pe oameni să gândească eronat şi să îşi facă iluzii copilăreşti. Crezi că ai fi putut să faci ceva doar dacă… X sau Y circumstanţe ar fi avut loc. Din pacate, mulţi oameni preferă ca mai degrabă să vorbească despre schimbare decât să se schimbe cu adevărat.

Ţi-ai propus să te apuci de alergat? Şi ce? Te aştepţi ca vremea să ţină cu tine? Tocmai a nins afară sau e plin de bălţi sau e frig sau nu ai tot echipamentul necesar? Perfect nu există un moment mai bun să ieşi afară şi să faci ceea ce ţi-ai propus chiar dacă creierul îţi urlă în urechi să o amâni pe mâine.

Prin urmare, scuzele nu sunt decât un mecanism perfid de apărare a creierului ce ne ajută să fim fericiţi cu mediocritatea noastră. Din dorinţa confortului mental şi emoţional, în loc să privim problema direct în ochi şi să găsim soluţii pentru a o rezolva, alegem să ne ascundem după deget, să găsim repede o scuză prostească şi ne vedem mai departe de traiul nostru mediocru.

Una dintre cele mai importate calităţi ale unui bărbat este să renunţe la scuze şi să se confrunte cu adevărata problemă din spatele lor.

Nu e uşor, ştiu. Pentru a face acest lucru ai nevoie de mult curaj, demnitate şi integritate. Dacă ai curajul să îţi observi acest defect şi să admiţi că sunt doar nişte scuze copilăroase, atunci eşti pe drumul cel bun şi te invit să citeşti mai departe.

Dacă nu, îţi meriţi soarta şi te poţi opri din citit ACUM pentru că până ce tu nu eşti hotărât să schimbi ceva, nici 10.000 de pagini nu te pot ajuta să gândeşti ca un bărbat adevărat. Poate chiar ai ceva mai bun de făcut la ora asta, poate că tocmai ţi-a început serialul preferat sau ţi s-a făcut somn şi e târziu.

Totul tine de atitudine

Ca să te opreşti din a găsi scuze, renunţă la a aştepta mereu circumstanţe favorabile şi să învaţă să te descurci cu situaţia în care te afli în ciuda obstacolelor.

Ai două soluţii simple – ori te plângi de circumstanţele proaste, ori te descurci cu ele şi găseşti o soluţie. De tine depinde. Foarţa aceasta vine din interiorul tău şi îţi garantez că există în fiecare dintre noi. Este nevoie să ai puterea de a trece peste propriile blocaje psihologice pentru a face ceea ce ţi-ai propus indiferent de ce scuze îţi răsar în minte.

6 Pasi pe care ii poti face pentru a impiedica scuzele sa iti limiteze viata

1. Disciplineaza-te (citeste mai multe despre disciplina AICI)

Dacă vrei să scapi de scuze, învaţă în primul rând să te disciplinezi.

Să punem că ai ceva de făcut. Ei bine, închide televizorul, închide telefonul sau aruncă laptopul pe geam dacă este nevoie, dar scapă de orice te poate distrage de la a-ţi face treaba. De multe ori este mai uşor să amîni ce ai de făcut şi să alegi să te uiţi la un film, de exemplu.

Fii conştient că va trebui să faci anumite sacrificii dacă vrei să obţii ceea ce vrei – nu contează cât sunt de mici sau de mari. Până la urmă va trebui să renunţi la ceva din viaţa ta pentru a obţine lucrurile pe care le vrei cu adevărat.

Acel ceva poate fi timp, bani, transpiraţie sau orice alt lucru. Plăteşte preţul şi mergi înainte.

2. Stabileste-ti obiective concrete şi concentreaza-te pe rezultatul final

S-au scris mii de pagini despre obiective SMART (Specific, Măsurabil, Abordabil, Realist, încadrat în Timp) şi deja m-am săturat până peste cap de acest subiect.

Dar toată această polologhie şi discuţie care s-a format în jurul obiectivelor are totuşi un sens. Ceea ce trebuie să ţii minte este să ai un obiectiv specific. De exemplu, dacă ai obiective generale de genul, să te apuci de o afacere sau să să fii în formă, este uşor să le abandonezi şi să te laşi oprit de scuze.

Pe de cealaltă parte, dacă obiectivul tău este să câştigi 4000 euro până în iulie sau să slăbeşti 10 kg în două luni, îţi va fi mult mai uşor să te ţii de treabă şi să ignori scuzele.

 3. Asumă-ţi responsabilitatea

Totul depinde de tine. Nu de prieteni, soţie, iubită, părinţi sau Obama. Tu eşti singurul care decide dacă vrea cu adevărat să îşi atingă obiectivele. Aşadar,  încetează să te mai plângi şi pune fundul ăla leneş la  treabă.

 4. Cunoaste-ti scuzele pentru a le putea ignora

Sun Tzu ne invaţă în Arta Războiului că cel mai important lucuru în luptă este să îţi cunoşti adversarul. În cazul tău, scuzele sunt inamicul şi trebuie să le cunoşti cât mai bine.

Cataloghează-le, analizează-le şi pune un reflector mare pe ele. În acest fel le vei putea observa de fiecare dată când apar şi încearcă să îţi pună beţe în roate.

De exemplu, vrei să te apuci de un sport şi începi să îţi zici că nu ai timp, că nu ai bani, că eşti prea tânăr sau prea bătrân. Tot ce trebuie să faci este să te înscrii odată la sala respectivă şi să mergi cu regularitate suficient de mult pentru a vedea rezultate. Atât, nu alege să te pierzi în scuze.

Plănuiam de mult timp să mă reântorc într-o sală de Kickboxing. După o pauză de 7 ani am reuşit să mă apuc acum o lună când am renunţat la a mai găsi scuze şi pur şi simplu m-am înscris la un club alături de un prieten. Exact în prima zi de antrenament mi-am luat un croşeu serios în coaste şi s-a produs o mică fisură. În ciuda circumstanţelor, am continuat să merg încă două săptămâni la sală, dar în urma unui antrenament mai dur durerea s-a agravat şi am fost nevoit sa fac o pauză. A trecut o lună de atunci şi cred că fisura de la coasta s-a sudat. De săptămâna viitoare mă duc din nou la antrenament în ciuda faptului că în cap încă îmi sună o mulţime de scuze care îmi spun să amân.

 5. Treci peste rationalizare si supra-analiza

Nu te folosi de argumente logice şi nu încerca să îţi explici raţional lucrurile ce te împiedică să îţi atingi obiectiveles. Aşa cum creierul este în stare să găsească argumente logice sau mai puţin logice care să te împiedice să faci un anumit lucru, la fel este în stare şi să găsească argument pentru care să faci lucrul respectiv.

Aşadar, pune-l să gândească în favoarea obiectivelor tale şi nu contra lor. Nu raţionaliza prea mult şi uită de logică. Tot ce trebuie să faci, este să mergi înainte ca un tanc rusesc blindat împotriva scuzelor.

 6. Frica de esec

Mulţi oameni sunt aşa de îngrijoraţi de părerea celor din jur încât le este frică să se apuce să facă un lucru pentru simplul fapt că riscă să fie criticaţi de cei din jur.

Hai să stabilim un lucru clar acum pentru totdeauna: nimeni nu dă doi bani pe ceea ce faci tu şi nimănui nu-i pasă dacă reuşeşti sau dai greş. Aşadar renunţă la această scuză.

Prin urmare asumă-ţi riscuri şi permite-ţi să dai greş de cîte ori este nevoie. Nu trebuie să te justifici faţă de nimeni dacă dai greş. Tot ce trebuie să faci este să te ridici, să te scuturi de praf şi să mergi mai departe.

Ţine minte: Nu este o ruşine să cazi, este o ruşine să alegi să rămâi la pământ.

                Sursa : www.tipicmasculin.ro/dreseaza-ti-creireul-cum-sa-realizezi-ceea-ce-iti-propui/

So fucking true. Ș articolul îi valabil ș femeilor.


Comentează în limita bunului simț, nu chiar ca la stînă ^^

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Google photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s